Gépi földmunkák, tereprendezés

A földmunka nagyon szorosan kapcsolódik az építkezéshez, hiszen a földmunka az építkezés kezdetekor már elkezdődik a tereprendezéssel.

Device Bizony a földmunkaidő igényes feladat. Sok erőforrást igényel, hogy megfelelően el legyen a terep rendezve a munkálatok megkezdéséig. Ha szorosak a határidők vagy nincsen sem időnk, sem energiánk arra, hogy a földmunkát kézzel elvégezzük, addigra mire az építőanyagok megérkeznek, akkor kell a földmunkagép segítségét igénybe venni.

Az első ilyen fontos szempont a gyorsaság. A géppel végzett munka lényegesen hamarabb valósul meg, sok esetben lényegesen precízebben. A kézi földmunka ma már kiegészítője a géppel végzett földmunkának és semmiképpen sem lehet a helyettesítője. Alapvetően kézi erőt csak ott célszerű alkalmazni, ahová a gép nem fér oda. Itt nem arról van szó, hogy egy munkagépet esetleg nem lehet üzembe helyezni egy zártabb, vagy szűk helyen. Ilyen helyekre például daruval gyorsan és biztonságosan be tudjuk emelni a munkagépet, majd a megfelelő szaktudással rendelkező munkagép kezelő, könnyedén el fog boldogulni a kis zárt területen is.

Útépítés

Device


Ahhoz, hogy hosszú távon ellenálló útburkolatot kapjunk fontos a megfelelően kiképzett alapréteg. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a forgalomnak megfelelő teherbírású útburkolatot készítsünk. Ehhez előzetesen szükség van arra, hogy meghatározzuk az úton áthaladó forgalom nagyságát és az áthaladó járművek súlyát.